top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תבטי כהן קובלסקי

הקשר בין התפתחות התינוק לשינה

שלום הורים יקרים,

שינה היא נושא מרכזי בחייהם של הורים טריים, והיא חלק בלתי נפרד מההתפתחות הכללית של התינוק. לכן, חשוב להבין כיצד לתמוך בה בצורה נכונה.


שינה כחלק מהתפתחות התינוק

שינה אינה רק זמן מנוחה עבור התינוק – היא מושפעת באופן ישיר מההתפתחות הכללית שלו. ההבנה שהאופן שבו התינוק מתפתח משפיע על איכות השינה שלו, הופכת את ההתמודדות עם אתגרי השינה לברורה וממוקדת יותר.


שלבי התפתחות השינה

  • בימים הראשונים – התינוק נרדם בקלות בזמן הנקה או האכלה מבקבוק, כתוצאה מתחושת הביטחון בקרבתכם.

  • סביב גיל 4 חודשים – חל שינוי משמעותי. התינוק לומד בהדרגה להירדם בכוחות עצמו, ואתם עלולים להיתקל בקשיים, אך זהו שלב קריטי בהתפתחות.




ציפיות מול מציאות

בקרב הורים רבים ישנה ציפייה שתינוקות יתחילו להירדם עצמאית סביב גיל 5 חודשים, כאשר הפרשת המלטונין מתאזנת. עם זאת, בפועל תהליך זה משתנה מאוד בין תינוקות. חשוב לזכור:

  • זה לא תמיד קורה בדיוק בגיל 5 חודשים – ייתכן שהתהליך יתחיל מוקדם יותר או מאוחר יותר.

  • לכל תינוק יש קצב התפתחות ייחודי, והדרך להירדמות עצמאית יכולה להיות שונה מתינוק לתינוק.


הקשר בין ערות לשינה

היכולת להירדם בנינוחות נבנית במהלך שעות הערות, ולכן ישנו קשר הדוק בין ההתפתחות המוטורית, החוויות והפעילויות של התינוק בזמן שהוא ער, לבין איכות השינה שלו. תינוק שמרגיש נינוחות במהלך היום יפתח יכולת טובה יותר להירדם ולישון בשקט.


גורמים שעשויים להשפיע על השינה

מצבים רפואיים מסוימים, כמו ריפלוקס, מצבים אורתופדיים מסוימים, עלולים להקשות על התינוק להירדם ולשמור על שינה רציפה. תינוקות עם טונוס שרירי לא מאוזן או נטייה גנטית מסוימת עשויים גם הם להתקשות בשינה.

מעבר לכך, גם מהלך הלידה וההיריון משפיעים על איכות השינה. לידות טראומטיות, חוסר בתנועה בתוך הרחם או מצבי לחץ במהלך ההיריון עלולים לגרום לחוסר נינוחות, ולהשפיע על היכולת של התינוק להירגע ולהירדם.


התפתחות לא סימטרית והשפעתה על השינה

התפתחות לא סימטרית, שבה התינוק מראה העדפה להישען או לנוע לכיוון מסוים בלבד, עשויה להקשות עליו למצוא תנוחה נוחה לשינה. כשיש חוסר איזון בהנחת הראש או בתנועה, התינוק עלול להתעורר לעיתים תכופות, מה שמפריע לשינה רצופה.


טיפים לשיפור איכות השינה

  1. גיוון בתנוחות שינה – בשבועות הראשונים התינוק נרדם כשהוא מרגיש בטוח. הניחו אותו לישון פעם על צד שמאל ופעם על צד ימין, על הבטן (תוך השגחה), ולא רק על הגב. זה מזכיר לו את התנוחה העוברית ושומר אותו רך ונינוח.

  2. סביבת שינה נוחה – שקלו שימוש במשטח מערסל, פוף או ערסל לתינוק, בעיקר בשבועות הראשונים לאחר הלידה, שיכולים לספק תחושת ביטחון ונוחות.

  3. הכנה לשינה – בגיל 4 חודשים בערך התינוק כבר לא סתם נרדם כשהוא מרגיש בטוח, אלא הוא צריך ללמוד להירדם, זה מעבר משמעותי עבור התינוק וגם עבור ההורה! היעזרו בתנועה עדינה עם התינוק בידיים, מגע עמוק, קול מונוטוני ואור מעומעם כדי לעזור לתינוק להרפות לפני שמניחים אותו לישון.

  4. התאמה אישית – כל תינוק מעדיף תנוחת שינה שונה, שימו לב להעדפותיו.

  5. לאפשר מרחב - היו אמיצים ותנו לתינוק הזדמנות ללמוד להירדם בכוחות עצמו. זהו תהליך חשוב של למידה. ישנם תינוקות שמעדיפים להירדם עם מרחב אישי ולא זקוקים תמיד לנוכחות או מגע ישיר מההורה בשעת ההרדמה.

  6. טכניקות הרגעה – אם התינוק מתקשה להירדם, נסו טפיחות עדינות, ליטוף או רעש לבן.



מה התינוק צריך לדעת כדי לישון טוב?

  • היכולת להירגע בין פעילויות בזמן ערות.

  • היכולת להניח את הראש בזמן שכיבה על הבטן.

  • נינוחות בכל המנחים – גב, בטן וצדדים.

  • היכולת להרפות ולהתמסר, לדוגמה בתנוחת ערסול על ידי ההורה או בהנחת הראש על הכתף של ההורה.


נקודות נוספות

  1. יכולת תנועתית מגוונת – תינוק עם רפרטואר תנועתי רחב ישן טוב יותר, שכן הוא מסוגל למצוא תנוחה נוחה ולהתארגן לשינה.

  2. פרידה רגשית – שינה קשורה גם ליכולת להיפרד לזמן קצר מההורה, מה שיכול להיות מאתגר לשני הצדדים.

  3. גמישות וגישה מותאמת – זכרו תמיד: כל תינוק הוא ייחודי. התאימו את הגישה שלכם לצרכים הספציפיים של תינוקכם והיו סבלניים.

  4. שימוש בפרחי באך – פרחי באך יכולים לסייע לתינוקות (ולהורה!) להגיע לרוגע פנימי שישפיע גם על השינה.


סיכום

הבשורות הטובות הן שברוב המקרים, ניתן לעזור לתינוקות לחזור ליכולת הטבעית שלהם לנוח, להירדם ולישון טוב. גם במקרים המאתגרים יותר, שיפור אפשרי. העבודה היא גם דרך מגע, תנועה מותאמת ותהליכים להרפיה וגם בעזרת הטיפול ההוליסטי שעוזר לשחרר ולאזן ברמות עמוקות יותר.


לכל שאלה, מידע נוסף או תיאום פגישה – אני כאן עבורכם,

בטי

Post: Blog2_Post
bottom of page