top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תבטי כהן קובלסקי

מתי לאתגר את התינוק ומתי לפנק ? על מוטיבציה כמרכיב חשוב בהתפתחות

לעיתים אנו פוגשים תינוקות עם רצון עז וסקרנות בולטת, שמביעים שאיפה ברורה להגיע לכל מקום. הם נראים כאילו הם יודעים בדיוק מה הם רוצים ומתקדמים בהתאם. כוח הרצון הזה – או במילה אחרת, המוטיבציה – הוא מרכיב חשוב ביותר בהתפתחות התינוק.


תינוק עם מוטיבציה, לדוגמה, רואה חפץ מעניין ומוצא את הדרך להושיט יד כדי לתפוס אותו. כשהוא שוכב על הבטן ומבחין שהטלפון של אמא לא רחוק ממשטח המשחקים, הוא מנסה למצוא דרך להתקדם אליו ולהשיג את החפץ הנחשק. הרצון שלו מוביל אותו קדימה ומעודד אותו לפעולה.


אך ישנם גם תינוקות אחרים, שנראים רגועים, שלווים, ומסתפקים במה שיש להם, מבלי למהר להתקדם או להתפתח. האם אפשר לעורר מוטיבציה גם אצל תינוקות שמראים פחות רצון יוזמה? בהחלט!


כבר בגיל שלושה חודשים ניתן לעודד את כוח הרצון של התינוק. לדוגמה, כאשר אתם מושיטים לו רעשן, אל תמהרו להניח אותו בידו. רשרשו את הרעשן והמתינו, שוב ושוב, הפסקות בין כל רשרוש הן קריטיות! אם התינוק עדיין לא יודע להושיט את ידיו, אפשר לגעת בעדינות ביד או בפה – ולחכות. הפה מהווה שער להתפתחות הרצון, וההפסקות מאפשרות לתינוק להתבונן, לתכנן את התנועה, לפתח מוטיבציה וללמוד.

כאשר התינוק גדל ומתקרב לשלב הזחילה, חשוב להניח רק משחק אחד או שניים על מזרן הפעילות. שימו את המשחק במיקום משתנה על המזרן, כדי לעודד את התינוק להגיע לכיוונים שונים. בעת המשחק, הניחו את החפץ במרחק שמאתגר אותו, כך שהוא יצטרך להושיט ידיים רחוקות קדימה כדי להגיע אליו – מה שמעודד אותו לזחול.

אם התינוק לא מצליח להגיע לחפץ ומתחיל להתעצבן, תוכלו לעזור לו על ידי הנחת כף היד שלכם על כף רגלו, כך שיגלה שאפשר לדחוף עם הרגליים ולהתקדם. שימו לב, אל תקרבו אליו את המשחק – עזרו לו למצוא דרך להתקדם אליו בעצמו. בדרך זו תורמים לשימור המוטיבציה שלו להשיג דברים בכוחותיו.

אם התינוק עייף ומתחיל להיות עצבני, עדיף להרים אותו ולהעביר נושא, כך שיישאר במצב חיובי.


לסיכום: חשוב ומומלץ לחבק, לפנק ולנשק את התינוק, ולהרים אותו כשצריך. אבל, השתדלו לא לבצע במקומו פעולות שהוא מסוגל לעשות בעצמו, כדי לשמור על המוטיבציה שלו ולתמוך בהתפתחותו העצמאית.



Post: Blog2_Post
bottom of page